Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΛΓΟ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

1. Eνημερώνουμε τα μέλη μας ότι σήμερα, μετά την απρόσμενη απόσυρση του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδη, η διοίκηση του συλλόγου συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (μετά από πρόσκληση του Προέδρου). Στη συνέχεια συνεδρίασε η διοίκηση του συλλόγου για να αξιολογήσει τα δεδομένα (και για τα οποία θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση).

Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοίνωσε τα εξής:

- Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν επετεύχθη, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

- Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ και ο Υπουργός θα συνεχίσουν το έργο της θεμελίωσης του Οργανισμού, ακόμα κι αν δεν κατέστη αυτό δυνατό με το νόμο, ο οποίος δεν προβλέπεται πλέον σ'  αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, να ψηφιστεί.

- Η Διοίκηση θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να προχωρήσει η θωράκιση του οργανισμού και η ωρίμασή του, ώστε να εξελιχθεί "από συνομοσπονδία οργανισμών (sic)" όπως είναι σήμερα, σε πραγματικό ενιαίο οργανισμό. Όπου χρειάζονται διοικητικές πράξεις, αυτές θα είναι αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου (το οποίο σύντομα δε θα είναι προσωρινή διοίκηση).

Οι άξονες στους οποίους η διοίκηση κινείται, είναι : 1. Το οργανόγραμμα, 2. Η συγκέντρωση της κεντρικής υπηρεσίας σε ένα κτίριο (αναζητείται), το οποίο θα εξασφαλίσει εκτός από τη συγκέντρωση των υπηρεσιών και αναμενόμενη οικονομία 30% στις μισθωτικές δαπάνες, 3. Η διασφάλιση των αρμοδιοτήτων, 4. Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Αναλυτικότερα ανέφερε:

Ως  Διοίκηση θα πράξει το παν ώστε να είναι "τετελεσμένα" για τον οργανισμό, όταν έλθει η ώρα της αξιολόγησης του, όλα αυτά που χρειάζονται ώστε να εμφανιστεί ένας οργανισμός ο οποίος έχει σκοπό (αρμοδιότητες), στελέχωση (προσωπικό) και σχέδιο λειτουργίας (οργανόγραμμα).
Η Διοίκηση έχει ήδη κάνει όσα πρέπει ώστε να μην αμφισβητηθούν οι αρμοδιότητες του οργανισμού (έχει συνομιλήσει με την ευρωπαϊκή ένωση, η οποία συμφωνεί ότι αυτές είναι αντικείμενο ευθύνης του κράτους). Έφερε παράδειγμα τις αρμοδιότητες του ΕΛΟΓΑΚ, για τις οποίες είπε ότι ασκείται ισχυρή πίεση για την παραχώρησή τους, παρόλα αυτά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, πολύ περισσότερο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί ότι αφορούν αρμοδιότητες κρατικής ευθύνης και ότι η παραχώρησή τους σε ιδιώτες, θα επέφερε επιβολή προστίμων στο ελληνικό κράτος. Επίσης δήλωσε ότι η ΚΥΑ που παραχώρησε στις περιφέρειες αρμοδιότητες του ΕΛΟΓΑΚ θα ανακληθεί.
Επιπλέον και εφόσον οι εργαζόμενοι αξιοποιηθούν στα αντικείμενα του οργανισμού, δεν τίθεται θέμα κατάργησης θέσεων εργασίας (απολύσεων). Η αξιοποίηση του προσωπικού νοείται ως μετακίνηση σε άλλα αντικείμενα, η οποία θα επιφέρει και εν  πολλοίς μετακίνηση προσωπικού από περιοχή σε περιοχή.
Γενικά μεταφέρθηκε η εικόνα ότι αυτή η Διοίκηση με αυτή την πολιτική ηγεσία (στο Υπουργείο) παρέχουν δεσμεύσεις  ότι θα προασπιστούν τον Οργανισμό και τις θέσεις εργασίας (το έχουν ήδη αποδείξει εμπράκτως μέχρι σήμερα, (βλέπε εφεδρεία) και ότι εάν προχωρήσουν το σχέδιο τους, τότε ο Οργανισμός μαζί με τους εργαζόμενούς του, δεν θα απειληθούν, γιατί θα έχουν γίνει όλα όσα πρέπει, ώστε να περάσει τις συμπληγάδες της αξιολόγησης.
Ο Σύλλογος έθεσε θέμα, πώς μπορούν να παρέχουν τόσες δεσμεύσεις ότι θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν το σχέδιο τους, το οποίο είναι στην ουσία  «επιτυχής διαχείριση της κρίσης», λίγο πριν τις εκλογές και απάντησε ότι αφενός θα το πράξει στο αμέσως επόμενο διάστημα και αφετέρου πιστεύει ότι θα συνεχίσει να είναι και μετά τις εκλογές.
Ο Σύλλογος επίσης έθεσε θέμα για το μισθολόγιο και ανέφερε ότι πρόκειται να ζητήσει σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η απάντηση ήταν ότι θα εξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο και κατά πόσο αυτό τους επιτρέπει τέτοια ενέργεια και θα το συζητήσουν.
Ο Σύλλογος θα επανέλθει προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες και να διατυπώσει θέση.


2. Γνωρίζουμε στα μέλη μας ότι η Γενική Συνέλευση αρχαιρεσιών (όχι οι εκλογές) θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, στην αίθουσα του ΕΚΑ, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, στις 12:00. Από την Αθήνα θα ξεκινήσει πούλμαν στις 7:30 από την Πλατεία Καραϊσκάκη και θα γίνει και δεύτερη επιβίβαση στην Εθνική, στο ύψος της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, απέναντι από το Λαϊνόπουλο, λίγο μετά την είσοδο-έξοδο προς Κηφισιά. Η επιστροφή από Λάρισα θα γίνει στις 7:00 μμ.

1 σχόλιο:

  1. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#a404803c-dd9c-491a-bc2a-0b2bbeb6b40a

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΡΧΕΙΟ